Hvilket glass skal du velge når du serverer bobler?

Nå nærmer 17.mai og frokost med bobler hører med, men hva er det beste glasset for boblene?

IMG_9563

Det finnes mange slags bobler på markedet, alt fra de klassiske, hvite og tørre, til de moderne, røde og søte. Musserende vin har økt i popularitet de siste årene så valgmulighetene blir bare flere og flere.

Uansett om du har valgt deg en perlende rosévin, eller en alternativ pét nat til de ferske rekene, bør du skjenke boblene oppi riktig glass. Det vil si et glass som tar vare på boblene, og samtidig gir deg best mulig smaksopplevelse.

Aroma – en stor del av smaksopplevelsen
Å snurre vinen rundt i glasset er viktig for å få mest mulig ut av smaksopplevelsen. Når du snurrer vil aromaene virvles opp, og da får du enda sterkere lukt av vinen. Å få med seg aromaen er en stor del av helhetsopplevelsen.

Uansett hva slags vin du serverer, om den er musserende eller perlende, bør du velge et glass som er formet slik at du kan snurre på vinen, som i et tulipanformet glass.

Tulipanformen – glasset til vinsmakeren
Et glass som er tulipanformet svinger bredt ut på midten og inn igjen mot toppen. Formen gjør det enklere å plukke opp lukten av vinen etter at du har snurret rundt på drikken i glasset.

Dette er glassformen som brukes blant profesjonelle vinsmakere, og dette med god grunn.

Skal du velge et tulipanformet glass, kan du for eksempel se på Riedel Veritas sitt champagneglass. Klokken på glasset er smalere helt nederst, noe som gjør at du får en tydelig strøm av bobler i glasset. Dette er ikke bare vakkert å se på, men sørger også for at boblene i champagnen lever lengre. Det brede partiet på midten løfter opp aromaene, og den smale åpningen konsentrerer duften til nesen din. Åpningen gjør også at vinen havner på den fremre delen av tungen, noe som hever opplevelsen av sødme.

Som du ser minner denne formen på mange måter om et helt vanlig vinglass, og det er mange vinglass som passer ypperlig til både musserende og perlende viner.

Glass for den ultimate champagne-opplevelsen
Det finnes mange elegante alternativer uten at du må gå på kompromiss med smaksopplevelsen.

Hva med Grand Champagne-glasset til Lehmann Glass, utviklet av champagne-spesialisten Philippe Jamesse? Disse glassene har en bred form, men er fremdeles spisse i bunnen slik at du får en presis virvel på boblene. Åpningen på glasset lukkes forsiktig, noe som gjør at aromaene får tid til å frigjøres før de kommer til nesen din.

Hvis du ønsker litt høyde på glassene når du skal servere bobler, kan du vurdere champagneglasset til Riedel i Veloce-serien. Klokken på dette glasset har et diamantformet design som fremhever elegansen sammen med en høy og smal stamme.

Eller du kan unne deg selv champagneglasset som Riedel har produsert i samarbeid med Dom Pérignon. Det er et fantastisk glass for deg som vil oppleve champagne i sin mest luksuriøse form.

Vinglass – musserende vin er fremdeles vin
Musserende vin er fremdeles vin. Det vil si, vin, bare med bobler. Derfor kan det være like passende å bruke et vinglass når du serverer bobler. Hvis du vil være helt sikker på at vinglasset du velger er det mest passende for boblene du skal servere, kan ta utgangspunkt hvilken/hvilke druer vinen er laget av og velge et glass som er spesielt produsert for akkurat den typen vindruer. Er det flere ulike druer i vinen kan du ta utgangspunkt i den druen det er mest av. En drue som typisk brukes til champagne er for eksempel Pinot Noir, da kan Performance Pinot Noir fra Riedel være passende.

Flute og coupe – gjør mye for stemningen
Fremdeles er flute og coupe formene som de fleste tenker på først når de skal servere bobler. Hvem har vel ikke skålet i et bryllup med høye, slanke champagneglass (flute), eller følt seg fancy på nyttårsaften med flotte champagneskåler (coupe)? Designet på disse glassene bidrar til en god festatmosfære, men de er ikke ideelle for å framheve smaken.

Å helle bobler oppi et coupe-glass ser spektakulært ut. Det formelig gnistrer av fyrverkeri når du ser boblene leke seg i glasset, men på grunn av den åpne fasongen forsvinner boblene raskere. Flute-glassene er bedre til å holde på boblene, og den lange, snirklende spiralen boblene lager fra bunnen av glasset til toppen, er også et spektakulært syn. Felles for begge glassene er at det er vanskelig, om ikke umulig, å snurre drikken rundt i glasset uten å søle. Å snurre drikken rundt gjør vi for å åpne vinen og frigjøre aroma.

Det beste glasset for deg
Formen på glasset er viktig for opplevelsen av musserende vin, både med tanke på smak og bobler. Hvis du er usikker, kan du ikke gå feil med å velge et tulipanformet glass. Det vil sørge for at vinen får vist seg fra sin beste side. Men selvfølgelig er slike opplevelser subjektive, så velg det glasset som gjør at du koser deg maks med boblene. Det er det som er det beste glasset for deg.

Skål!

Relaterte artikler