@juliesmatblogg – Kyllingkraftsuppe med bønner

Støpejernsgrytene fra Staub er perfekt til å lage høstmat i . Her finner du oppskrift på en varm og god suppe.

Kyllingkraftsuppe i Staub

Støpejernsgrytene fra Staub er helt supre å bruke til gryter og supper, du kan også bake brød i de.

Julie Balas har laget en nydelig høstsuppe i sin nye gryte fra Staub. Perfekt til en kald høstkveld. Se oppskrift med fremgangsmåte under. Denne og mange andre retter finner du i boken hennes ‘Spis sammen’

 

Kyllingkraftsuppe med bønner

 

KRAFT:

  • 2 ss olje
  • ½ gul løk
  • ½ sitron
  • 1 gulrot
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 hvitløksfedd
  • 2 laurbærblader
  • 1 ss pepperkorn
  • 1 hel kylling
  • 3-4 l vann
  • 2 ts havsalt

1 bunt timian eller rosmarin

SUPPE:

  • 1 ss olje
  • ½ – 1 gul løk / 2 sjalottløk
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 1-2 stilker stangselleri
  • 2 store gulrøtter
  • 400 g potet
  • 1-2 epler
  • 2-3 l kyllingkraft (som du koker først)
  • Plukkjøttet fra kyllingen du har kokt
  • 2 dl hvite bønner
  • Salt, smak til
  • Eplesidereddik, smak til
  • Evt. friske urter til topping (rosmarin, timian, dill, kjørvel)
  • Brød og smør til servering

FREMGANGSMÅTE KRAFT:

Start med å koke kyllingen og samtidig lage kraften – selve basen for suppen! Varm olje i en støpejernsgryte, medium til høy temperatur. Del løk, sitron, gulrot og stangselleri i to. Klem hvitløkfeddet flatt med baksiden av en kniv. Legg alt dette nedi gryten sammen med laurbærblader og pepperkorn. La det svi seg litt, ca 10-15 minutter. Dette gir en dypere og diggere smak til kraften!

Legg kyllingen nedi gryta, og dekk med vann. Gi det et oppkok, og skum av eventuelt grums som legger seg på toppen. Skru ned temperaturen så det bare står og småputrer. Tilsett litt salt, og gjerne en bunt med urter.

Sett på lokket og la det stå 1 ½ – 2 timer.

Ta kyllingen forsiktig ut av kraften. La den avkjøles litt mens du siler kraften.

P.S. De kokte grønnsakene fra kraften kan gjenbrukes ved å feks lage puré av dem og tilsette tilbake i suppa senere!

Plukk alt kjøttet fra kyllingen og legg til side.

 

 

FREMGANGSMÅTE SUPPE:

Lag selve suppen i samme gryte som du kokte kraften. Varm litt olje, medium temperatur.

Finhakk løk, hvitløksfedd og stangselleri. Surr dette et par minutter. Del gulrøtter i halvmåner, og potetene og skrelte epler i terninger. Tilsett dette oppi gryta og la det surres et par minutter til.

Tilsett kraft, ca 2 liter eller så det dekker grønnsakene. Resten av kraften kan fryses ned! Gi det et oppkok, og la det småputre 20-30 minutter under lokk til grønnsakene er møre.

Tilsett plukkjøttet fra kyllingen og hvite bønner. La det varmes opp i gryta.

Nå er suppa klar for å smakes til. Det må antakeligvis en del salt og syre til før den er perfekt. Smak først til med salt, og deretter eplesidereddik.

Server suppa med ferskt brød og smør, eller kanskje ostesmørbrød! Dryss litt friske urter over før servering.

P.S. Suppe som blir til overs kan fryses ned. Du kommer til å takke deg selv senere.

Bilder og oppskrift av Julie Balas

Relaterte artikler